Wintergraan 2021

Geschreven op 16 augustus 2021.

De komende weken zal er weer worden begonnen met het inzaaien van de wintergranen. 

Voor het komend zaaiseizoen hebben wij een selectie gemaakt uit de beschikbare rassen. Deze rassen hebben zowel in de praktijk als op de proefvelden laten zien dat ze betrouwbaar en oogstzeker zijn. Hier vindt u een korte beschrijving van de rassen.

 

Wintergerst

Voor de komende uitzaai zijn de volgende (allen midden-vroeg en meerrijig) rassen beschikbaar:

 • Quadriga: Hoog opbrengende wintergerst met een goede sortering. Lang, stevig stro met een goede resistentie tegen netvlekkenziekte, meeldauw en dwergroest.
  Vergelingsvirus resistent (BYDV) Type 1.
 • KWS Flemming: Een nieuwe opbrengsttopper met al bewezen kwaliteiten. Een zeer gezond ras met voldoende stevigheid als de KWS Meridian. KWS Flemming heeft midden tot lang stro en produceert hoge hectolitergewichten door zijn goede korrelkwaliteit. Vergelingsvirus resistent (BYDV) Type 1
 • LG Zebra: Een nieuwe middellange wintergerst die hoge opbrengsten heeft gegeven. Opgenomen op de Belgische rassenlijst met goede resistentie eigenschappen. De stevigheid is goed en de LG Zebra komt vroeg in de aar. Vergelingsvirus resistent (BYDV) Type 1 en 2. (vergelijkbaar met de Rafaela)

Wintertarwe

Voor het komende zaaiseizoen zijn de volgende rassen beschikbaar:

Vroeg:

 • Campesino: Campesino is een voertarwe die zeer goede opbrengsten heeft gegeven. Het ras is in 2019 in Nederland en Duitsland opgenomen op de aanbevelende lijst. Met vrij lang maar stevig stro scoort het ras goed op wintervastheid. Campesino komt vroeg in de aar en rijpt daardoor ook vroeg af. Campesino is een gezonde tarwe met vooral op meeldauw uitstekende cijfers. Met een 7,5 op gele roest scoort Campesino iets minder maar met een goede en tijdige bespuiting op T1 zal dit geen probleem zijn.
  Met name door de vroegrijpheid onderscheid de Campesino zich van andere wintertarwe rassen. Campesino bezit het Pch-1 gen waardoor het ras minder last heeft van voetziekten en daardoor ook geschikt is voor de tarwe op tarwe teelt.
 • Chevignon: Chevignon is een vroeg tot middenvroeg afrijpende Franse baktarwe die in 2017 in Frankrijk op de rassenlijst geplaatst werd. Een zeer gezonde tarwe die ook geschikt is voor de tarwe op tarwe teelt en voor de late zaai. Chevignon heeft middenlang stro met een goede stevigheid. Qua gezondheid loopt dit ras voorop waarbij vooral de gele roest, bladvlekken en meeldauw resistenties zeer goed te noemen zijn. Op fusarium scoort de Chevignon voldoende goed. Geschikt voor alle grondsoorten.
 • KWS Extase: KWS Extase is een vroeg afrijpende Franse baktarwe die in Nederland, Frankrijk en Engeland is opgenomen en daarbij zeer goede opbrengsten heeft gegeven. Ook in Nederland is KWS Extase als baktarwe geclassificeerd. Het ras heeft zeer goede resistentie eigenschappen op gele en bruine roest en scoort met een 8.5 zeer hoog voor bladvlekken. KWS Extase heeft relatief kort stro met een uitstekende stevigheid. KWS Extase heeft een goed cijfer op schot maar iets minder op scherpe oogvlekkenziekte.
  KWS Extase heeft een snelle beginontwikkeling, stoelt goed uit en produceert daardoor veel aren op m2.
 • KWS Talent: KWS Talent is een Duitse baktarwe. Het ras is in het najaar van 2017 opgenomen op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst en is eveneens opgenomen op de rassenlijst van Duitsland en België. KWS Talent is een vroeg afrijpende tarwe en met goede bak- en maalkwaliteit en heeft zeer hoge opbrengsten gegeven. KWS Talent wel kan last hebben van een vroege meeldauw en sinds 2 jaar een gele roest aantasting. Een T0 bespuiting kan zijn waarde bewijzen. KWS Talent is een langere tarwe, maar goed stevig. Daarnaast heeft het ras een goede stro-opbrengst. 
 • WPB Calgary: WPB Calgary is een Nederlandse baktarwe die sinds 2018 op de aanbevelende rassenlijst is geplaatst. WPB Calgary is een gezonde tarwe met zeer goede cijfers voor gele en bruine roest. Het ras komt vroeg in bloei en rijpt middenvroeg af. Met de goede tot zeer goede resultaten de afgelopen jaren heeft WPB Calgary bewezen een betrouwbare wintertarwe te zijn. De stevigheid is met een cijfer van 7.5 goed te noemen.

Midden-vroeg:

 • Spearhead: Spearhead staat dit jaar voor opname op de Nederlandse rassenlijst. Spearhead is een Engelse voertarwe met relatief kort stro met een zeer goede stevigheid. Het ras stoelt in het voorjaar sterk uit waardoor men al vroeg een goede grondbedekking heeft. De opbrengsten van zowel onbehandeld als behandeld zijn zeer goed te noemen en de afrijping van Spearhead is middenvroeg. Het ras is geschikt voor alle kleigronden maar is ook, dankzij de goede meeldauw en septoria-tritici cijfers, geschikt voor de zandgronden.
 • KWS Keitum: KWS Keitum is een Duitse voertarwe die spectaculaire opbrengsten heeft laten zien in de officiële Duitse proeven. Opgenomen in maart 2020 op de Duitse rassenlijst. Een middenlang stro ras met een goede stevigheid. Rijpt middenvroeg tot laat af en heeft uitstekende gele roest en meeldauw resistenties. Ook op de andere blad en aarziekten scoort de KWS Keitum bovengemiddeld. Geschikt voor de teelt na mais en resistent tegen de oranje aar galmug.
  Ook geschikt voor de zwaardere kleigronden.
 • LG Cambria: LG Cambria is een Duitse vultarwe die sinds 2020 op de Nederlandse rassenlijst staat. LG Cambria heeft middenlang stro met een goede stevigheid. De ziekteresistenties van de LG Cambria zijn zeer goed te noemen. Een preventieve aar bespuiting midden bloei is echter aan te raden. De opbrengsten van de LG Cambria zijn zeer goed te noemen waarbij die van vorig jaar (2020) zelfs meer dan uitstekend waren. Als low-input ras komt de LG Cambria ook zonder ziektebestrijding goed mee al zal dat ieder jaar weer opnieuw moeten worden beoordeeld.
 • Ragnar: Ragnar is een ras met een hoog opbrengstpotentieel, opgenomen in 2016 op de Deense rassenlijst. Heeft kort stro en blijft goed staan. Is middenvroeg tot laat afrijpend. Geprezen wordt dit ras om zijn uitstekende resistenties tegen gele roest en meeldauw. Verder heeft het ras een hoog hectolitergewicht en duizendkorrelgewicht. Ragnar bevat het Pch-1 gen. Dit gen geeft het ras een gedeeltelijke resistentie voor voetziekten veroorzaakt door de schimmel Rhizoctonia cerealis. Ragnar heeft over het algemeen een goed uitstoelend vermogen en kan tegen een stootje.

Midden-laat/laat:

 • Bennington: Bennington een stevige Engelse voertarwe. Het ras heeft een middenlate afrijping. Bennington is in het najaar van 2017 opgenomen op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. De opbrengsten behaald in Nederland zijn erg hoog en daarnaast beschikt Bennington gemiddeld over goede ziekteresistenties. Voor bruine en gele roest echter is het ras enigszins vatbaar geworden maar met een goede T1 en T2 bespuiting is dit geen bezwaar. Het ras is vooral  geschikt voor de zwaardere gronden en voor tarwe- op tarwepercelen. Bennington is het meest geschikt voor iets vroege zaai tot half november.
 • RGT Saki: RGT Saki is in 2021 op de Nederlandse rassenlijst geplaatst. Met een cijfer van 5.5 behoort RGT Saki tot de later afrijpende wintertarwes. Een vroege zaai vanaf midden september is dan ook aan te bevelen voor onze regio. De cijfers die RGT Saki produceert zijn indrukwekkend te noemen. Qua resistenties én opbrengst behoort RGT Saki tot de besten in Nederland. Als kortstro ras heeft de RGT Saki een zeer goede stevigheid. Het ras is geschikt voor de zwaardere en lichtere kleigronden. RGT Saki is geclassificeerd als een voertarwe. Resistent tegen de oranje aar galmug.
 • Toby: Toby is in 2019 opgenomen op de aanbevelende rassenlijst in Nederland. Het Engelse ras is ook geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk en staat te boek als een korte, zeer stevige, voertarwe die hoge opbrengsten in de afgelopen jaren heeft gegeven zowel behandeld als onbehandeld. Het resistentie niveau van Toby is zeer goed te noemen waarbij vooral de resistentie tegen gele en bruine roest en bladvlekken opvallen. Het ras rijpt laat af waardoor een vroege zaai de voorkeur heeft..  Een preventieve bespuiting op de aar kan nodig zijn. Resistent tegen de oranje aar galmug. 

WPA-Robertus heeft de bovenstaande rassen vermeerdert in Nederland. De rassen worden met behulp van zonne-energie op onze vestigingen in Winschoten en Dedemsvaart duurzaam geschoond.

Andere wintertarwerassen zijn uiteraard ook via ons verkrijgbaar.

Hieronder staan een aantal verwijzingen met daarin informatie over wintergranen. Nog niet alle gegevens van 2021 zijn bij ons binnen. Zodra deze gegevens binnen zijn, zullen wij deze op onze site plaatsen. 

Klik hier voor het persbericht van 3 september 2020 van de Commissie Samenstelling aanbevelende rassenlijst landbouwgewassen (CSAR). Met de aanbevolen rassen van wintertarwe.

Klik hier voor de resultaten opbrengst wintergerstrassen 2020- 2021 van SPNA agrosearch

Klik hier voor de resultaten opbrengst wintertarwerassen 2020 - 2021 van SPNA agrosearch

Klik hier voor de uitslagen van de tarwe demovelden in Warffum, Finsterwolde en Wildervank 2020 (Let op: Deze cijfers zijn op basis van enkelvoudige opbrengsten)​​

Levering:
Levering kan als volgt plaatsvinden: gezakt (25 kg papier), bigbags (500 kg).

De zaden zijn standaard ontsmet tegen kiem- en bodemschimmels. Voor percelen waarbij tarwehalmdoder een rol speelt kan het zaaizaad worden ontsmet met Latitude. Welke rassen hiervoor beschikbaar zijn, kunt u navragen bij uw vertegenwoordiger. Bestellingen met Latitude graag voor 10 oktober aan ons doorgeven.