IPM-KBA

Geschreven op 20 september 2022.

Vanaf 2023 zullen er nieuwe eisen gaan gelden voor het bestrijden van knaagdieren op het eigen agrarisch terrein. IPM-KBA gaat dan de huidige KBA(-GB) licentie vervangen die dan vanaf dat moment komt te vervallen.

Voor de bestrijding van knaagdieren (o.a. ratten en muizen) is het voor eigenaren/medewerkers van agrarische bedrijven mogelijk om zelf bestrijdingen uit te voeren op het eigen agrarische terrein en in de agrarische gebouwen. Vanaf 2023 is hiervoor de persoonslicentie IPM-KBA noodzakelijk en dient er een bedrijfscertificering te worden aangevraagd. Centraal In IPM-KBA is het aantoonbaar werken volgens de beginselen van integrated pest management (IPM), zoals het uitvoeren van een risico inventarisatie, plan van aanpak, monitoring, preventieve- en werende maatregelen, niet-chemische en pas in laatste instantie, indien nodig, chemische middelen.

Persoonslicentie – Te verkrijgen door een voldoende te behalen op een digitaal landelijk examen. Het vakbekwaamheidsbewijs wordt daarna afgegeven door Bureau Erkenningen. Dit bewijs is vijf jaar geldig.

Bedrijfscertificering – Aanvragen via Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (www.kpmb.nl). Op het tabblad Stichting KPMB en dan IPM knaagdierbestrijding wordt een en ander verder uitgelegd. Op www.ipm2023.nl staat ook extra uitleg en antwoorden op veel gestelde vragen.
Het is nu al mogelijk om bij TerraNext de persoonslicentie  IPM KBA te behalen.

Een los examen IPM-KBA kost: €70,-
Een training voorafgaand aan het examen is niet verplicht (maar wel aan te raden).
De training zal bestaan uit één dagdeel les met aansluitend het examen. U ontvangt circa een week voor aanvang van de lesdag inloggegevens om thuis alvast het digitale lesmateriaal door te nemen. Tijdens de lesdag ontvang je een uitdraai van het Handboek IPM-Knaagdierbeheersing (HIK). Deze training + examen kost bij voldoende deelname € 199,50
Aanmelding voor de training inclusief het examen kan op www.terrawinkel.nl/ipm-kba

Pas wanneer de licentie IPM-KBA volledig is geïntroduceerd zal deze worden uitgefaseerd. Dit geeft u gedurende dit jaar de mogelijkheid om rodenticiden te bestellen, in voorraad te hebben en toe te passen.