BlueN in weiland

Overvloedige neerslag verstoort de voorjaarsplannen
In de meeste gebieden van Nederland is in maart en begin april overvloedig regen gevallen. Hierdoor waren verschillende percelen niet begaanbaar en konden dus ook niet bemest worden. Percelen die wel voor de regen wel bemest zijn, hebben wellicht wat stikstof verloren door uitspoeling. Ondanks de weersomstandigheden zijn de weilanden wel doorgegroeid.

De eerste geluiden gaan al dat sleepslangen op niet alle percelen nog mogelijk is, de gewassen zijn soms al te groot geworden hiervoor. Als de bemestingsplannen hierdoor wijzigen, dan zou een toepassing van BlueN nog ingepast kunnen worden, indien dit nog niet het geval was.

stelt gewassen in staat om stikstof uit de lucht te binden.

BlueN in weiland
Ook de meeste weilanden zijn goed aan de groei. Hier gaan de eerste geluiden op dat over een dag of 10-14 de eerste snede gemaaid gaat worden op de verst ontwikkelde percelen. Na deze eerste snede past een BlueN toepassing goed in het bemestingsschema. Als richtlijn voor de toepassing wordt een interval van 7 à 10 dagen na het maaien aangehouden. Zorg bij de volgende maaibeurten dan wel dat er voldoende groene delen (6-7cm) van het gras blijven staan. Gedurende de rest van het seizoen kan zo BlueN telkens stikstof leveren aan het gras. Hierdoor kan zelfs meer gebonden worden dan 30N per ha.

Mocht de eerste snede nog verder weg zijn op de minder ver ontwikkelde percelen, dan zou toepassing voor de eerste snede ook nog mogelijk zijn. Ons advies is om minimaal 14 dagen voor het maaien BlueN toe te passen. Kijk voor meer info over BlueN zoals proefresultaten in grasland op www.blueN.nl.