Koolzaad 2021

De oogst van het winterkoolzaad is zo goed als afgerond. De opbrengsten variëren tussen de 3 en 5 ton per ha. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden, grondsoort en het ras. Om voor het nieuwe zaaiseizoen een rassenkeuze te maken, hebben wij een aantal rassen voor u geselecteerd op basis van praktijkervaring, opbrengstgegevens en beschikbaarheid.

LG Ambassador (hybride)
LG Ambassador bevat de allernieuwste koolzaadgenetica. In zowel korrel- als olieopbrengst toonaangevend in zowel het Nederlandse (SPNA) als Duitse en Belgische rassenonderzoek. LG Ambassador beschikt standaard over TuYV-virus- én phomaresistentie, een genetisch sterke hauwvastheid en N-Flex, waardoor het gewas met minder stikstof toe kan dan wel ruim bovengemiddeld produceert bij een optimale gift.

DK Excited (hybride)
DK Excited geeft hoge kilogram opbrengsten in combinatie met een zeer hoog oliegehalte. Het ras heeft een goede beginontwikkeling gecombineerd met een goede gezondheid en is weinig gevoelig voor Phoma. Het ras is tevens TuYV- virusresistent.

DK Expectation (hybride)
DK Expectation kenmerkt zich door stabiele opbrengsten in combinatie met een goed oliegehalte. Zijn goede polygene tolerantie, biedt een robuuste bescherming tegen bladvlekkenziekte. Tevens heeft het ras een goede ontwikkeling in de herfst, goede plantgezondheid en een goede Phoma resistentie. Het ras is tevens TuYV- virusresistent.

TuYV (vergelingsvirus resistentie)
Deze ziekte wordt veroorzaakt door groene perzikbladluizen, welke drager zijn van het virus. In de ons omringende landen is al 80% van het areaal geïnfecteerd en is het gebruik van deze rassen al sterk toegenomen. Als de plant aangetast wordt door het virus is de opbrengst derving soms meer dan 30 % met een veel lager oliegehalte.

LG Ambassador , DK Excited en DK Expectation zijn verpakt in eenheden van 1,5 miljoen zaden. De rassen zijn standaard ontsmet. DK Excited en Expectation zijn geen voorraad producten en worden apart besteld.

Klik hier voor de resultaten winterkoolzaadrassen 2020-2021 SPNA locatie Ebelsheerd in Nieuw Beerta

Zaaitijd
De zaaitijd moet zo gekozen worden dat de koolzaadplanten voor de winter als volgt zijn ontwikkeld:

  • Zes tot tien goed ontwikkelde bladen (bladrozet)
  • Rechte wortel van ca. 15 – 20 cm lengte
  • Een doorsnee van de wortelhals van 8 tot 10 mm ( minstens > 5 mm)
  • Het doorschieten niet is begonnen

Als hieraan wordt voldaan dan mag verwacht worden dat het koolzaad ook strengere winters zonder veel schade doorkomt. In het noordelijk gebied is een zaaitijd gewenst vanaf 20 augustus tot en met de eerste week van september. Eerder zaaien heeft vaak tot gevolg dat de planten voor de winter te groot worden, terwijl bij latere zaai de plantontwikkeling te wensen over laat (in het bijzonder de ontwikkeling van de wortels).