Koolzaad 2017

Uit beproevingen en ervaringen van voorgaande jaren bevelen wij voor de uitzaai onderstaande koolzaadrassen aan:

DK Exception (hybride)
DK Exception is een middenvroege tot late hybride geschikt voor alle gronden. Het ras heeft een snelle beginontwikkeling en door de combinatie van een hoge opbrengst met een gemiddeld oliegehalte, een hoge olieopbrengst per hectare. De wintervastheid is goed. De phoma resistentie is voldoende en tegen sclerotinia heeft DK Exception een prima resistentie. Het ras heeft het afgelopen jaar als één van de beste gepresteerd op de Ebelsheerd.

DK Exquisite (hybride)
Dit is een middenvroege hybride die geschikt is voor alle gronden, ook voor mulchzaai. Het ras kenmerkt zich door een vlotte beginontwikkeling, een hoge korrelopbrengst en een zeer hoog oliegehalte. Het ras heeft een prima resistentie tegen phoma en sclerotinia. De wintervastheid is goed. Het ras staat de laatste jaren aan de top in de rassenproeven op Ebelsheerd. Prima voor vroeg zaaien. Bewezen betrouwbaar.

PT 211 (hybride)
PT 211 is een vroege hybride die geschikt is voor alle gronden. Het moment van afrijping is gelijk aan DK Exquisite. Het ras combineert een hoge korrelopbrengst met een hoog oliegehalte. Dit ras is eventueel geschikt voor iets latere zaai.

DK Exception en DK Exquisite zijn verpakt in eenheden van 1,5 miljoen zaden. PT 211 zit verpakt in eenheden van 2 miljoen zaden. De rassen zijn standaard ontsmet met TMTD.

Klik hier voor de resultaten winterkoolzaad SPNA locatie Ebelsheerd in Nieuw Beerta en informatie van Pioneer over de koolzaadhybriden 2017

Zaaitijd
De zaaitijd moet zo gekozen worden dat de koolzaadplanten voor de winter als volgt zijn ontwikkeld:

  • Zes tot tien goed ontwikkelde bladen (bladrozet)

  • Rechte wortel van ca. 15 – 20 cm lengte

  • Een doorsnee van de wortelhals van 8 tot 10 mm ( minstens > 5 mm)

  • Het doorschieten niet is begonnen

Als hieraan wordt voldaan dan mag verwacht worden dat het koolzaad ook strengere winters zonder veel schade doorkomt. In het noordelijk gebied is een zaaitijd gewenst vanaf 20 augustus tot en met de eerste week van september. Eerder zaaien heeft vaak tot gevolg dat de planten voor de winter te groot worden, terwijl bij latere zaai de plantontwikkeling te wensen over laat (in het bijzonder de ontwikkeling van de wortels).