Koolzaad 2020


De oogst van het winterkoolzaad is zo goed als afgerond. De opbrengsten variëren tussen de 3,5 en 5 ton per ha. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden, grondsoort en het ras. Om voor het nieuwe zaaiseizoen een rassenkeuze te maken, hebben wij een aantal rassen voor u geselecteerd op basis van praktijkervaring, opbrengstgegevens en beschikbaarheid.

LG Angelico (hybride)
LG Angelico heeft in 2020 zeer hoge kilogram opbrengsten, met een gemiddeld oliegehalte gegeven. Het ras heeft een snelle beginontwikkeling, goede gezondheid en is weinig gevoelig voor Phoma. Tevens heeft dit ras een TuYV- virusresistentie.

LG Architect (hybride)
LG Architect geeft hoge kilogram opbrengsten in combinatie met een zeer hoog oliegehalte. Het ras heeft een goede beginontwikkeling gecombineerd met een goede gezondheid en is weinig gevoelig voor Phoma. Het ras is tevens TuYV- virusresistent.

DK Exlibris (hybride)
DK Exlibris kenmerkt zich door een hoge opbrengst in combinatie met een goed oliegehalte. Tevens heeft het ras een goede beginontwikkeling, goede plantgezondheid en een goede Phoma resistentie. Het ras rijpt vroeg af en is ook geschikt voor latere zaai. In 2019 was dit het meest gezaaide ras in Nederland

TuYV (vergelingsvirus resistentie)
Deze ziekte wordt veroorzaakt door groene perzikbladluizen, welke drager zijn van het virus. In de ons omringende landen is al 80% van het areaal geïnfecteerd en is het gebruik van deze rassen al sterk toegenomen. Als de plant aangetast wordt door het virus is de opbrengst derving soms meer dan 30 % met een veel lager oliegehalte.

DK Exlibris, LG Angelico en LG Architect zijn verpakt in eenheden van 1,5 miljoen zaden. De rassen zijn standaard ontsmet.

Klik hier voor de resultaten winterkoolzaadrassen 2019-2020 SPNA locatie Ebelsheerd in Nieuw Beerta

Zaaitijd
De zaaitijd moet zo gekozen worden dat de koolzaadplanten voor de winter als volgt zijn ontwikkeld:

  • Zes tot tien goed ontwikkelde bladen (bladrozet)

  • Rechte wortel van ca. 15 – 20 cm lengte

  • Een doorsnee van de wortelhals van 8 tot 10 mm ( minstens > 5 mm)

  • Het doorschieten niet is begonnen

Als hieraan wordt voldaan dan mag verwacht worden dat het koolzaad ook strengere winters zonder veel schade doorkomt. In het noordelijk gebied is een zaaitijd gewenst vanaf 20 augustus tot en met de eerste week van september. Eerder zaaien heeft vaak tot gevolg dat de planten voor de winter te groot worden, terwijl bij latere zaai de plantontwikkeling te wensen over laat (in het bijzonder de ontwikkeling van de wortels).