Koolzaad 2018

Uit beproevingen en ervaringen van voorgaande jaren bevelen wij voor de uitzaai onderstaande koolzaadrassen aan:

DK Exception (hybride)
DK Exception is een middenvroege tot late hybride geschikt voor alle gronden. Het ras heeft een snelle beginontwikkeling en door de combinatie van een hoge opbrengst met een gemiddeld oliegehalte, een hoge olieopbrengst per hectare. De wintervastheid is goed. De Phoma resistentie is voldoende en tegen sclerotinia heeft DK Exception een prima resistentie. Bewezen betrouwbaar.

DK Exlibris (hybride)
DK Exlibris is een vroege hybride, geschikt voor alle gronden. Het ras kenmerkt zich door een zeer hoge opbrengst in combinatie met een goed oliegehalte. Tevens heeft het ras een goede beginontwikkeling, goede plant gezondheid en een goede Phoma resistentie. Het ras rijpt vroeg af en is ook geschikt voor latere zaai.

PT 211 (hybride)
PT 211 is een vroege hybride die geschikt is voor alle gronden. PT 211 is een middenvroeg afrijpend ras. Het ras combineert een hoge korrelopbrengst met een hoog oliegehalte. Dit ras is eventueel geschikt voor iets latere zaai.

DK Exception en DK Exlibris zijn verpakt in eenheden van 1,5 miljoen zaden. PT 211 zit verpakt in eenheden van 2 miljoen zaden. De rassen zijn standaard ontsmet met TMTD.

Klik hier voor de resultaten winterkoolzaadrassen 2017-2018 SPNA locatie Ebelsheerd in Nieuw Beerta

Zaaitijd
De zaaitijd moet zo gekozen worden dat de koolzaadplanten voor de winter als volgt zijn ontwikkeld:

  • Zes tot tien goed ontwikkelde bladen (bladrozet)

  • Rechte wortel van ca. 15 – 20 cm lengte

  • Een doorsnee van de wortelhals van 8 tot 10 mm ( minstens > 5 mm)

  • Het doorschieten niet is begonnen

Als hieraan wordt voldaan dan mag verwacht worden dat het koolzaad ook strengere winters zonder veel schade doorkomt. In het noordelijk gebied is een zaaitijd gewenst vanaf 20 augustus tot en met de eerste week van september. Eerder zaaien heeft vaak tot gevolg dat de planten voor de winter te groot worden, terwijl bij latere zaai de plantontwikkeling te wensen over laat (in het bijzonder de ontwikkeling van de wortels).