Wintergraan

De komende weken zal er weer worden begonnen met het inzaaien van de wintergranen. De opbrengsten van de waren het afgelopen seizoen wisselend. Dit had vooral te maken met de verschillen in grondsoort en de droogte. Daardoor zijn de meststoffen niet op het juiste moment beschikbaar gekomen. Niet alleen in het voorjaar, maar ook tijdens de korrelvulling hebben veel percelen last gehad van de droogte.

Voor het komend zaaiseizoen hebben wij een selectie gemaakt uit de beschikbare rassen. Deze rassen hebben zowel in de praktijk als op de proefvelden laten zien dat ze betrouwbaar en oogstzeker zijn. Hier vindt u een korte beschrijving van de rassen.

Wintergerst

Voor de komende uitzaai zijn de volgende (allen middenvroege) rassen beschikbaar:

 • Meridian: Topper in Duitsland kan zich goed meten met de opbrengsten van hybride wintergerstrassen.
 • Quadriga: De hoogst opbrengende wintergerst met een goede sortering. Lang, stevig stro met een goede resistentie tegen netvlekkenziekte, meeldauw en dwergroest.
 • Rafaela (op bestelling): Het ras Rafaela heeft als één van de weinige conventionele rassen van nature een resistentie tegen het dwergvergelingsvirus. Met daarnaast haar hoge opbrengstpotentie en stevigheid hebben wij prima praktijkervaringen met dit ras.

Wintertarwe

Voor het komende zaaiseizoen zijn de volgende rassen beschikbaar:

Vroeg:

 • Lion: Betrouwbaar voor de zware klei. Geeft al jaren hoge opbrengsten, heeft een goede uitstoeling (Claire-kruising), is erg stevig en heeft een gezond bladapparaat.
 • Porthus: Een vroeg afrijpende maal-voertarwe. Het ras geeft goede opbrengsten. Porthus is een allround tarwe die geschikt is voor alle grondsoorten. Porthus kan op alle normale zaaitijden worden gezaaid, echter bij late zaai de zaaizaadhoeveelheid verhogen. Het ras is relatief lang maar stevig. Porthus heeft goede bladziekteresistenties en een goede aarfusariumresistentie, maar is op meeldauw wat gevoeliger (als Lion-Bergamo).
 • Ragnar: Ras met een hoog opbrengstpotentieel, kort en stevig stro. Is vroeg afrijpend. Geprezen wordt dit ras om zijn uitstekende resistenties tegen gele roest en meeldauw. Verder heeft het ras een hoog hectolitergewicht en duizendkorrelgewicht. Ragnar bevat het  Pch-1 gen. Dit gen geeft het ras een gedeeltelijke resistentie voor voetziekten veroorzaakt door de schimmel Rhizoctonia cerealis. Heeft over het algemeen een goed uitstoelend vermogen en kan tegen een stootje.
   

Middenvroeg:

 • Bergamo: Stevig en middenlang baktarweras, gezond en geeft hoge korrelopbrengsten. Iets gevoelig voor meeldauw. Hoge HL-gewichten.


Middenlaat/Laat:

 • Benchmark: In 2015 toegelaten op de rassenlijst. Middenlate tarwe met hoge opbrengsten. Gemiddeld tot goede ziekteresistenties. Benchmark heeft een goede resistentie tegen voetziekte.
 • Bennington: Gezonde en zeer stevige Engelse voertarwe. Het ras heeft een middenlate afrijping. De opbrengsten behaald in Nederland zijn erg hoog en daarnaast beschikt Bennington over zeer goede ziekteresistenties. Het ras is vooral geschikt voor de zwaardere gronden en voor tarwe- op tarwepercelen. Bennington is het meest geschikt voor de vroege zaai tot half november.
 • Diantha: Middenlate voertarwe, met hoge opbrengsten. Goed wintervast en gezond. Minder geschikt voor de lichtere grond. Let op zaaizaadhoeveelheid i.v.m. de mindere uitstoeling.

WPA-Robertus heeft de bovenstaande rassen vermeerdert in Nederland. De rassen worden met behulp van zonne-energie op onze vestigingen in Winschoten en Dedemsvaart duurzaam geschoond.

Andere wintertarwerassen zijn uiteraard ook via ons verkrijgbaar.

Hieronder staan een aantal verwijzingen met daarin informatie over wintergranen.

Klik hier voor het persbericht van 31 augustus 2017 van de Commissie Samenstelling aanbevelende rassenlijst landbouwgewassen (CSAR). Met de aanbevolen rassen van wintertarwe.

Klik hier voor de resultaten opbrengst wintertarwerassen 2016 - 2017 van SPNA agrosearch

Klik hier voor de uitslagen van de tarwedemovelden in Finsterwolde 2017

Levering:
Levering kan als volgt plaatsvinden: gezakt (25 kg papier), bigbags (500 kg).

De zaden zijn standaard ontsmet tegen kiem- en bodemschimmels. Voor percelen waarbij tarwehalmdoder een rol speelt kan het zaaizaad worden ontsmet met Latitude. Welke rassen hiervoor beschikbaar zijn, kunt u navragen bij uw vertegenwoordiger. Bestellingen met Latitude graag voor 10 oktober aan ons doorgeven.