Wintergraan

De komende weken zal er weer worden begonnen met het inzaaien van de wintergranen. De opbrengsten van de wintertarwe waren het afgelopen seizoen minder dan die van 2019. Dat was mede te wijten aan de overwegend late zaai onder matige omstandigheden waardoor men niet aan het gewenste aantal planten op de m2 kwam. Een zachte winter met zodoende een mindere uitstoeling maakte het beeld compleet van een wintertarwe jaar dat niet de opbrengst bracht die normaal wel wordt gehaald.

Voor het komend zaaiseizoen hebben wij een selectie gemaakt uit de beschikbare rassen. Deze rassen hebben zowel in de praktijk als op de proefvelden laten zien dat ze betrouwbaar en oogstzeker zijn. Hier vindt u een korte beschrijving van de rassen.

Let op: Momenteel zijn sommige van de onderstaande rassen uitverkocht of nog beperkt leverbaar. Neem voor de actuele beschikbaarheid contact op met één van onze vestigingen of buitendienstmedewerkers.

Wintergerst

Voor de komende uitzaai zijn de volgende (allen midden-vroeg en meerrijig) rassen beschikbaar:

 • KWS Meridian: Topper in Duitsland die zich goed kan meten met de opbrengsten van hybride wintergerstrassen. Een voldoende stevig ras.
 • Quadriga: Hoog opbrengende wintergerst met een goede sortering. Lang, stevig stro met een goede resistentie tegen netvlekkenziekte, meeldauw en dwergroest.
 • KWS Kosmos: Een hoog opbrengende Duitse wintergerst met een uitstekende wintervastheid. Langstroras met een goede stevigheid. Een ras met goede ziekteresistenties dat ook geschikt is voor op de zandgronden.
 • KWS Flemming: Een nieuwe opbrengsttopper met al bewezen kwaliteiten. Een zeer gezond ras met voldoende stevigheid als de KWS Meridian. KWS Flemming heeft midden-lang stro en produceert hoge hectolitergewichten door zijn goede korrelkwaliteit.

Wintertarwe

Voor het komende zaaiseizoen zijn de volgende rassen beschikbaar:

Vroeg:

 • Porthus: Porthus is een vroeg afrijpende maal/voertarwe met hoge opbrengsten. Porthus is een allround tarwe die geschikt is voor alle grondsoorten. Het ras heeft een goede resistentie tegen gele roest, aarfusarium en septoria. De meeldauw en bruine roest resistentie is matig. Porthus kan vroeg en laat gezaaid worden, echter bij late zaai zal de zaaizaadhoeveelheid wat moeten worden verhoogd.
 • KWS Talent: KWS Talent is een Duitse baktarwe. Het allround ras is in het najaar van 2017 opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. KWS Talent is een vroeg afrijpende tarwe en combineert goede ziekteresistenties met een goede bak- en maalkwaliteit en hoge opbrengsten. KWS Talent is een langere, maar stevige tarwe. Daarnaast heeft het ras een goede stro-opbrengst.
 • WPB Calgary: WPB Calgary is een Nederlandse baktarwe. Het ras is in het najaar van 2017 opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. Het ras komt zeer vroeg in bloei, rijpt vroeg af en kent daardoor een wat langere aarvullingsperiode. WPB Calgary is een ras met een zeer goed resistentiepakket tegen de verschillende graanziekten. De beoordeling op aarfusarium is gemiddeld (6,5).
 • KWS Extase: Nieuw op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst 2020. Een midden tot vroeg afrijpend Frans baktarweras dat zeer hoog staat aangeschreven op het gebied van opbrengst, resistenties (met name Septoria Tritici) en agronomische kenmerken. Een stevig ras. Geeft zeer veel aren op de m2. De roest resistenties zijn zeer goed te noemen. Geschikt voor zowel de klei als de zandgronden.
 • Campesino: Nieuw op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst 2020.  Een voertarwe ras dat zeer vroeg in de aar komt en midden-lang stro met een goede stevigheid heeft. Uitstekend geschikt voor de latere zaai en voor de tarwe op tarwe teelt. Een gezonde tarwe met een goede oogstzekerheid.

Midden-vroeg:

 • Bergamo: Bergamo is een baktarweras uit Frankrijk. Het is een midden-vroeg afrijpend ras. Bergamo is zeer productief en geeft mooie aren. Het ras is goed wintervast en heeft een prima uitstoeling. Het midden-lange ras heeft een goede stevigheid (8,5). De resistenties tegen gele en bruine roest zijn gemiddeld en tegen septoria goed. Op aarfusarium is de score goed (7,0). Het ras is wel wat gevoelig voor meeldauw (5,5, als Claire) en is vooral geschikt voor op kleigronden.
 • Ragnar: Ragnar is een voertarweras met een zeer hoog opbrengstpotentieel, kort stro en blijft goed staan. Is midden-vroeg afrijpend. Geprezen wordt dit ras om zijn uitstekende resistenties tegen gele roest en meeldauw. Verder heeft het ras een hoog hectolitergewicht en duizendkorrelgewicht.
 • Benchmark: Benchmark heeft zowel nationaal als internationaal hoge opbrengsten gegeven. In Nederland geeft Benchmark (in de praktijk en in proeven) al vijf jaar stabiele hoge opbrengsten op alle locaties. Het ras heeft een midden-vroege afrijping. Benchmark geeft een goede uitstoeling, is stevig en geeft ook een hoge stro-opbrengst. Zijn gele roest resistentie is echter matig te noemen waardoor een goede monitoring vroeg in het voorjaar van belang is.
 • KWS Keitum: KWS Keitum is een nieuwe voertarwe uit Duitsland die zeer hoge opbrengsten heeft gegeven in de officiële Duitse proeven. Een midden tot lange tarwe met een zeer goede blad en aar gezondheid. De halmverkorting verdient extra aandacht. Geschikt voor de teelt na mais en geschikt voor alle grondsoorten. KWS Keitum beschikt over een goede aarfusarium resistentie.

Midden-laat/laat:

 • Bennington: Bennington is een gezonde en zeer stevige Engelse voertarwe. Het ras heeft een midden-late afrijping. Bennington is in het najaar van 2017 opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. De opbrengsten behaald in Nederland zijn erg hoog en daarnaast beschikt Bennington over goede ziekteresistenties. Op de roesten echter scoort Bennington minder. Bennington past goed op zowel de klei, als zand- en dalgronden.
 • Toby: Nieuw op de Aanbevelende Rassenlijst. Een voertarwe met kort stevig stro. Rijpt laat af maar heeft echter uitstekende ziekteresistenties waaronder met name Septoria Tritici en de roesten. 

WPA-Robertus heeft de bovenstaande rassen vermeerdert in Nederland. De rassen worden met behulp van zonne-energie op onze vestigingen in Winschoten en Dedemsvaart duurzaam geschoond.

Andere wintertarwerassen zijn uiteraard ook via ons verkrijgbaar.

Hieronder staan een aantal verwijzingen met daarin informatie over wintergranen.

Klik hier voor het persbericht van 3 september 2020 van de Commissie Samenstelling aanbevelende rassenlijst landbouwgewassen (CSAR). Met de aanbevolen rassen van wintertarwe.

Klik hier voor de resultaten opbrengst wintergerstrassen 2019 - 2020 van SPNA agrosearch

Klik hier voor de resultaten opbrengst wintertarwerassen 2019 - 2020 van SPNA agrosearch

Klik hier voor de uitslagen van de tarwe demovelden in Warffum, Finsterwolde en Wildervank 2020 (Let op: Deze cijfers zijn op basis van enkelvoudige opbrengsten)​​

Levering:
Levering kan als volgt plaatsvinden: gezakt (25 kg papier), bigbags (500 kg).

De zaden zijn standaard ontsmet tegen kiem- en bodemschimmels. Voor percelen waarbij tarwehalmdoder een rol speelt kan het zaaizaad worden ontsmet met Latitude. Welke rassen hiervoor beschikbaar zijn, kunt u navragen bij uw vertegenwoordiger. Bestellingen met Latitude graag voor 10 oktober aan ons doorgeven.