Wintergraan

De komende weken zal er weer worden begonnen met het inzaaien van de wintergranen. De opbrengsten waren het afgelopen seizoen wisselend. Dit had vooral te maken met de verschillen in grondsoort en de droogte. 

Voor het komend zaaiseizoen hebben wij een selectie gemaakt uit de beschikbare rassen. Deze rassen hebben zowel in de praktijk als op de proefvelden laten zien dat ze betrouwbaar en oogstzeker zijn. Hier vindt u een korte beschrijving van de rassen.

Wintergerst

Voor de komende uitzaai zijn de volgende (allen middenvroege) rassen beschikbaar:

 • Meridian: Topper in Duitsland kan zich goed meten met de opbrengsten van hybride wintergerstrassen.
 • Quadriga: De hoogst opbrengende wintergerst met een goede sortering. Lang, stevig stro met een goede resistentie tegen netvlekkenziekte, meeldauw en dwergroest.

Wintertarwe

Voor het komende zaaiseizoen zijn de volgende rassen beschikbaar:

Vroeg:

 • Porthus: Porthus is een vroeg afrijpende maal/voertarwe met hoge opbrengsten. Porthus is een allround tarwe die geschikt is voor alle grondsoorten. Het ras heeft een goede resistentie tegen gele roest, aarfusarium en septoria. De meeldauw en bruine roest resistentie is matig. Porthus kan vroeg en laat gezaaid worden, echter bij late zaai zal de zaaizaadhoeveelheid wat moeten worden verhoogd.
 • KWS Talent: KWS Talent is een Duitse baktarwe. Het ras is in het najaar van 2017 opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. KWS Talent is een vroeg afrijpende tarwe en combineert goede ziekteresistenties met een goede bak- en maalkwaliteit en zeer hoge opbrengsten. KWS Talent is een langere, maar stevige tarwe. Daarnaast heeft het ras een goede stro-opbrengst.
 • Apostel: Apostel heeft een vroege afrijping gecombineerd met een goede opbrengst. Tevens beschikt dit ras over een goede stevigheid en wintervastheid. Het is gezond en  met zijn combinatie van resistentie eigenschappen, veelbelovend. De combinatie van zijn geringe gevoeligheid tegen gele roest en septoria is lovend en een zekerheid in de teelt.
 • WPB Calgary: WPB Calgary is een Nederlandse baktarwe. Het ras is in het najaar van 2017 opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. WPB Calgary is tevens opgenomen in de rassenlijst in een aantal andere Europese landen. Het ras komt zeer vroeg in bloei, rijpt vroeg af en kent daardoor een wat langere aarvullingsperiode. WPB Calgary is een ras met een zeer goed resistentiepakket tegen de verschillende graanziekten. De beoordeling op aarfusarium is gemiddeld (6,5).
  WPB Calgary geeft zeer hoge korrelopbrengsten.

Middenvroeg:

 • Bergamo: Bergamo is een baktarweras uit Frankrijk. Het is een middenvroeg afrijpend ras. Bergamo is zeer productief en geeft mooie aren. Het ras is goed wintervast en heeft een prima uitstoeling.
  Het middenlange ras heeft een goede stevigheid (8,5). De resistenties tegen gele en bruine roest zijn gemiddeld en tegen septoria goed. Op aarfusarium is de score goed (7,0). Het ras is wel wat gevoelig voor meeldauw (5,5, als Claire) en is vooral geschikt voor op kleigronden.
 • Ragnar: Ragnar is een ras met een hoog opbrengstpotentieel, kort stro en blijft goed staan. Is middenvroeg afrijpend. Geprezen wordt dit ras om zijn uitstekende resistenties tegen gele roest en meeldauw. Verder heeft het ras een hoog hectolitergewicht en duizendkorrelgewicht.
 • RGT Reform: RGT Reform is een Nederlandse Baktarwe. Het ras heeft een goede stevigheid, goede meeldauw- en fusariumresistentie. Het ras is middenvroeg en geeft goede opbrengsten.


Middenlaat/Laat:

 • Benchmark: Benchmark geeft zowel nationaal als internationaal zeer hoge opbrengsten. In Nederland geeft Benchmark (in de praktijk en in proeven) al vier jaar zeer stabiele hoge opbrengsten op alle locaties. Het ras heeft een middenvroege afrijping. Benchmark geeft een goede uitstoeling, is stevig en geeft ook een hoge stro-opbrengst.
 • Bennington: Bennington is een gezonde en zeer stevige Engelse voertarwe. Het ras heeft een middenlate afrijping. Bennington is in het najaar van 2017 opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. De opbrengsten behaald in Nederland zijn erg hoog en daarnaast beschikt Bennington over zeer goede ziekteresistenties.
 • Diantha: Diantha is nieuw opgenomen in de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst voor 2017. Het is een stevig voertarweras dat middenvroeg afrijpt, met zeer hoge opbrengsten op de klei en zand/dalgronden. Diantha beschikt tevens over een zeer gezond bladapparaat, goede wintervastheid en goede aarfusariumresistentie. Het ras is iets gevoeliger voor meeldauw.

WPA-Robertus heeft de bovenstaande rassen vermeerdert in Nederland. De rassen worden met behulp van zonne-energie op onze vestigingen in Winschoten en Dedemsvaart duurzaam geschoond.

Andere wintertarwerassen zijn uiteraard ook via ons verkrijgbaar.

Hieronder staan een aantal verwijzingen met daarin informatie over wintergranen.

Klik hier voor het persbericht van 31 augustus 2018 van de Commissie Samenstelling aanbevelende rassenlijst landbouwgewassen (CSAR). Met de aanbevolen rassen van wintertarwe.

Klik hier voor de resultaten opbrengst wintertarwerassen 2017 - 2018 van SPNA agrosearch

Klik hier voor de uitslagen van de tarwedemovelden in Finsterwolde en Wirdum 2018

Levering:
Levering kan als volgt plaatsvinden: gezakt (25 kg papier), bigbags (500 kg).

De zaden zijn standaard ontsmet tegen kiem- en bodemschimmels. Voor percelen waarbij tarwehalmdoder een rol speelt kan het zaaizaad worden ontsmet met Latitude. Welke rassen hiervoor beschikbaar zijn, kunt u navragen bij uw vertegenwoordiger. Bestellingen met Latitude graag voor 10 oktober aan ons doorgeven.