STORL-Regeling

Door de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) die per 1 januari 2023 van kracht is geworden en een update voor het opruimen van restanten, heeft de stichting haar bestaan herzien. Vanaf 2023 gaat STORL verder onder de naam ‘Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de landbouw’.
Het is van belang dat er een toekomstbestendig systeem wordt ontwikkeld voor het inzamelen van de gespoelde plastic cans.

Voor de hele inzameling geldt dat alleen lege, droge en schoongespoelde plastic cans zonder doppen worden ingenomen van gewasverzorgingsproducten. (Zowel van de GBM als meststoffen) De acceptant bepaalt of cans schoon zijn. Als er vloeistof in de STORL zak zit, dan wordt de zak afgekeurd en niet meegenomen.
Deze zal dan door u als teler afgevoerd dienen te worden als chemisch afval. Hier zijn hoge kosten aan verbonden.
Het ophalen van restanten vloeistof of producten die geen toelating meer hebben zal volgend jaar door STORL ingevuld gaan worden. Bewaar deze op een veilige plaats, met een papier erop “Niet voor gebruik”.

Route inzameling

Het uitgangspunt is een volle auto met 360 zakken in een straal van 25 km waarbij op 1 dag bij 40 tot 50 adressen zakken kunnen worden opgehaald. Door U aan te melden op www.storl.nl kunnen we vaststellen wanneer de volle auto is bereikt en kan de afvalverwerker de route gaan plannen. Hoe meer telers er mee doen met minimaal 10 zakken of meer, hoe hoger de inzamelfrequentie per jaar kan worden. Hoe meer telers/loonwerkers meedoen, hoe efficiënter er kan worden gewerkt.
De zakken, die u kunt gebruiken, moeten transparant zijn en kunt u bestellen bij WPA- Robertus/Alb. Groot via de bestelapp (Het artikel heet ZAK STORL 400 ltr.) of evt. bij uw vertegenwoordiger.
De zakken zitten op een rol van 5 zakken en kosten € 12,50 per rol. Deze worden dan met de eerstvolgende bestelling uitgeleverd.

Werkwijze
De cans zonder doppen dienen schoon en droog te worden aangeboden in 400 liter STORL zakken. Door het werken met de STORL zakken kunnen we op een snelle en veilige manier de handelingen uitvoeren tijdens de inzameling.
Alle aangeboden lege gespoelde plastic cans worden gerecycled en niet meer verbrand en dat is duurzaam en beter voor het milieu.

Let op: Indien er zich onder in de STORL zakken vloeistoffen bevinden, worden deze zakken afgekeurd en niet ingenomen. Goed spoelen en goed uitschudden is een absolute voorwaarde voor maximale recycling.

LET OP: De focus ligt in 2023 alleen op het inzamelen van lege, gespoelde plastic cans. Het aanmelden voor inzameling van restanten zal pas in 2024 worden gefaciliteerd.

Klik hier voor de flyer van STORL